Hur & Varför?

eSportBar är ett initativ att lyfta fram eSport i Sverige genom att anordna events där du kollar på ditt favoritspel, dricker öl och socialiserar med likasinnade. Vi är ett eventbolag som anordnar live-sända eSport matcher på barer i Sverige. De spel vi sänder är StarCraft 2, Heroes of Newerth, DoTA 2, Call of Duty m.fl.
Den här hemsidan kommer bli navet kring vår verksamhet där du hittar det senaste uppdateringarna inom eSport, tips om andra events och live-sändningar, information kring bolaget och även intressanta trådar i vårt forum. Ni hittar oss även på Facebook, Google+Twitter, YouTube och Linkedin för att enklare följa vad som händer hos oss på eSportBar.

Vad är då eSport? eSport (Elektronisk Sport) är ett koncept som funnits länge, men har egentligen fått genomslag globalt de senaste åren. Det handlar om att tävla inom dator och TV-spel. Det finns en rad olika spel som det anordnas tävlingar inom, allt från de senaste till de absolut äldsta. En intressant dokumentär kring ämnet gällande ett klassiskt spel är ”The King of Kong: Fistful of Quaters” där man tävlar i att få högst poäng i det klassiska spelet Donkey Kong

eSport har fått ett större genomslag i Asien, framförallt Korea där ”StarCraft: Brood War” matcher live-sänds på nationella TV-kanaler med kommentatorer med tusentals fans som följer spelet och ligorna dagligen.


I Sverige har vi världens största datorfestival, Dreamhack. De anordnar även en av världens största eSport-tävlingar. Genom att Sverige är ett av de ledande länderna inom eSport har vi också spelare som befinner sig inom eliten av många spel.

Så var kommer vi in i bilden? Även fast Sverige är inom den absoluta eliten och i framkant när det kommer till att anordna eSport events finns det tyvärr inget gehör inom media för detta. Varför inte? Alla förutsättningar finns där, bra tittarunderhållning och stort intresse. Idag sitter personer hemma ensamma och kollar på något som så många har gemensamt. Vår idé är helt enkelt att kombinera det bästa av två världar eSport och Sportbar, där man kan samlas och titta tillsammans äter en bit mat och dricker gott! Vi hoppas ni delar vår idé och supportar eSport i Sverige och hjälper till med att göra det större. Konceptet finns där redan och vi börjar se BarCrafts poppa upp lite här och där. Vi vill vara delaktig i detta och även vidga spelfloran, låt oss tillsammans ge eSport i Sverige det utrymme det förtjänar.

Vilka?

MattiasMattias Andersson (Ägare)Favoritspel: StarCraft 2, Final Fantasy 7, Metal Slug 3, Heroes of Newerth, WarCraft 3

”Spel har alltid varit en passion, uppvuxen som så många andra på Nintendo, SEGA, Commandore och Amiga. Jag har fortfarande ett starkt band till retro genren inom gaming.”

MartinMartin Larsson (Eventansvarig)Favoritspel: Heroes of Newerth, Call of Duty MW3
David Eriksson (Bloggansvarig)Favoritspel: Baldurs Gate 2, Warcraft 3, Dota 2, Starcraft 2, C&C: Red Alert
Johan Öbrink (Forum/hemsideansvarig)Favoritspel: Quake, StarCraft 2
Johan Eriksson (Bloggare)Favoritspel: Call of Duty MW3, Call of Duty 4, Super Mario bros, Tetris, Arkanoid

 

Vad?

Populära eSport-spel

 • starcraft2
 • Ett av de nyaste och mest populära eSport spel som har mest tittarunderhållning. Ett strategispel, kort sammanfattat som schack på steroider. Du väljer en utav tre raser du vill spela som har olika för- och nackdelar i spelet. Du spelar mot en eller flera motståndare i olika lag eller tillsammans. Ditt uppdrag är att bygga upp en bas och skapa en armé för att eliminera dina motståndare. Många hävdar att det är det mest balanserade strategispelet någonsin.
  Officiell hemsida: http://eu.blizzard.com/en-gb/games/sc2/
 • heroes of newerth
 • HoN är ett såkallat ”Action real-time strategy” eller Multiplayer online battle arena (MOBA) spel som är baserat på det första DoTA spelet. Det har fått ett stort uppsving med spelare och tittare då DoTA var en mod till WarCraft3 och saknade vissa fundamentala funktioner för att göra till ett optimalt eSport spel. Samt att grafiken fick ett rejält uppsving, eftersom HoN släpptes först som ett fristående spel fick det snabb respons. Du spelar som en hjälte tillsammans med fyra medspelare online där du ska eliminera motståndarlaget och deras bas genom att förstöra försvarsbyggnader och på vägen utveckla din hjälte med specialattacker och objekt som förstärker dina attributer i spelet.
  Officiell hemsida: http://www.heroesofnewerth.com/
 • dota 2
 • DoTA2 som är den självklara efterföljaren utav första upplagan utav DoTA och har rättigheterna till namnet och har utvecklats tillsammans med Valve. Alla MOBA spel är i grund och botten en vidareutveckling utav första spelet lika så DoTA2 dock med en hel del nya funktioner och mer anpassat för esportscenen. Många spelare har efter att det släpptes gått från HoN till DoTA2 då det är mer en ren kopia utav orginalspelet då där HoN var tvungen att börja utveckla egna hjältar efter att dom förbjudits att kopiera spelet mer.
 • Officiell hemsida: http://dota2.com/
 • league of legends
 • League of Legends är ett så kallat MOBA spel också baserat på grundspelet DoTA, dock innehåller LoL mer skillnader jämfört med HoN och DoTA2. Grundkonceptet är detsamma, du tillsammans med fyra medspelare ska förstöra motståndarbasen genom att eliminera försvarstorn på vägen till basen. Det är dom små sakerna som skiljer bl.a. att hjältarna är annorlunda och att man har fler än fyra attributer som i de två andra spelen. Många har klagat på att LoL är ett noob spel inom DoTA scenen då du inte har möjlighet att ”denya” creeps eller försvarstorn, vilket innebär att du inte har någon edge i ditt spelande om du möter en hjälte som är dålig på att ”last-hitta” (få det sista dödliga slaget). Möjligheten till att multitaska försvinner också genom att din hjälte måste tillbaka till basen för att handla nya inventarier. I dom andra spelen kan du utnyttja en så kallad ”curier” som hämtar dessa åt dig, vilket gör att du kan fortsätta slåss samtidigt som du bygger din hjälte starkare. Trots dessa negativa sidor utav spelet är LoL det starkast växande utav dessa tre spel inom många länder. Framförallt Sydkorea som är ett av de mest framstående länderna inom esport.
 • Officiell hemsida: www.leagueoflegends.com
 • super street fighter
 • Super Street Fighter IV är det mest populära fighting spelet inom esportscenen. Dom flesta turneringar coh dom största rispengarna anordnas för det här spelet. Anledningen kan vara så enkel att det är den äldsta nu levande fightingserien då det fick sitt stora genombrott med Street Fighter II till Super Nintendo. Många andra stora fightingspel har släppts som haft stor framgång, Tekken, Vitual Fighter, Mortal Combat m.fl. Dock har ingen slagit så stort inom esport som just Street Fighter. Konceptet är ganska enkelt precis som alla fightingspel. Du väljer en karaktär, du slåss mot en motståndare. Alla karaktärer har olika fightingstilar och specialattacker. Det gäller att kunna så många karaktärer som möjligt för att känna din motståndare, lika så ta till en favorit som du kan bli riktigt bra på och möta alla typer av motstånd med.
 • Officiell hemsida: http://www.streetfighter.com/us/ssfiv
 • quake
 • Quake Live är en vidareutveckling utav Quake 3 som hade stor framgång under början utav 2000-talet och var faktiskt ett utav de första esportspelen. Quake är ett så kallat First-Person-Shooter (FPS) spel. Den scenen såg dock lite annorlunda ut på den tiden och möjligheterna att följa spelet online var begränsade, men stora turneringar hölls och människor dök upp och tittade. Dock slog aldrig esporten i sig så hårt då det fanns begränsningar med teknik och även spelutbudet var smalt. Quake 3 har dock levt vidare och finns idag i form utav Quake Live som är ett helt och hållet webbaserat. Speltyperna är många, men du kan spela ensam och i lag mot motståndare där du med hjälp utav olika skjutvapen ska eliminera motståndarna. Flest dödade vinner helt enkelt. Det unika med Quake är att det går otroligt fort, koncept såsom rocket-jump skapades utifrån Quake och innebär att du får en boost genom att skjuta en raket under dig som skickar iväg din gubbe med hög fart.
 • Officiell hemsida: http://www.quakelive.com/